Nazaj.gif (656 bytes)

Mešalnik in oscilator FM sprejemnika (Tuner)
 Shema mešalnika z oscilatorjem

   Mešalnik in oscilator sprejemnika (UKV Tuner) sem dobil iz starega UKV sprejemnika neznane proizvodnje. Mislim da je iz sprejemnika Simfonija proizvajalca EI Niš. V njem je uporabljena elektronka ECC85 v standardnem vezju. Na zgornji shemi je vrisana elektronka OA2, ki služi za stabilizacijo napetosti. Elektronko imam, vendar mi manjka podnožje zanjo. Zato bo zaenkrat šlo brez nje, saj so redki UKV sprejemniki na elektronke s stabilizirano anodno napetostjo na oscilatorju. To sem dodal kot opcijo, če bi se selila frekvenca zaradi anodne napetosti.

Tuner pogled zgoraj

Tuner pogled spodaj

 


Medfrekvenčni ojačevalnik

   Medfrekvenčni ojačevalnik je standarden dvostopenjski. V njem sta uporabljeni dve elektronki EF80. Medfrekvenčna transformatorja sta iz nekega neznanega starega tranzistorskega sprejemnika. Ojačevalnik je brez regulacije ojačanja. Če bom videl potrebo jo bom naknadno vgradil.


 Shema medfrekvenčnega ojačevalnika
Shema medfrekvenčnega ojačevalnika

  Za uglaševanje MF stopnje uporabljam 10,7 MHz generator.


   FM detektor (Ratio detektor)

Tudi ratio detektor sem našel že gotov. Bil je vgrajen v nek tranzistorski sprejemnik neznanega izvora. Njegova shema je spodaj. Upam da se nisem pri prerisovanju vezja kje zmotil.

Shema ratio detektorja
Ratio detektor

   Spodaj so slike odprtega detektorja, kjer je videti lepo tudi detektor za AM, ki pa tukaj ni izkoriščen. FM detektor sem preizkusil s spodaj opisanim FM generatorjem in ugotovil da lepo dela, zato sem se odločil vgraditi ga v moje vezje UKV sprejemnika. Tako sem prištedil na energiji, ki bi jo trošilo gretje elektronke EAA91.


Napajalnik za sprejemnik

   Večni problem je nabava mrežnega transfirmatorja za projekte z elektronkami. Sprejemnik bi lahko napajal iz izhodnega ojačevalnika, vendar mi to zakomplicira povezavo z njim. Nabavil sem dva primerna transformatorja in ju vezal po spodnji shemi. Tako je sprejemnik postal čisto samostojna enota, na katero lahko priključim različne ojačevalnike.

 Shema napajalnika

   Za gretje elektronk ECC85, 2 x EF80 in EM84, ki sem jih uporabil v sprejemniku, je potrebno 6,3 V in približno 1,3 A. To znese 8 W, za anodno napetost pa rabimo cca 4 W. Oba transformatorja morata biti temu primerno dimenzionirana.

Izdelan napajalnik
Izgled napajalnika

   Napajalnik sem izdelal na perforirani ploščici velikosti 100 x 65 mm, ki jo bom kasneje pritrdil v šasijo sprejemnika. Na sliki sta vidna oba transformatorja, graetzov usmernik in elektrolita za filtriranje. Elektrolita (80 uF / 330 V) sta zopet iz starega fotoaparata za enkratno uporabo. Obema elekrolitoma sem vezal paralelno upora po 1 MOhm, ker sta tako kvalitetna, da se tudi po desetih dneh ne izpraznita (to sem občutil na lastni koži). Iz napajalnika dobim 6,3 V~ za gretje in 320 V= za anodno napetost elektronk.


Sprejemnik v izdelavi

Sprejemnik pogled zgoraj

Sprejemnik pogled spodaj

 Sestavljen sprejemnik


Stereo dekoder..

 Shema integriranega stereo dekoderja (klikni za PDF)

   Za stereo dekoder v integrirani verziji sem se odločil zaradi mnogih razlogov. Prvi je bil ta da sem MC1310P imel doma. Moram reči da ga je danes težko nabaviti, vendar obstoja dosti podobnih (n.pr. TCA4500A). Glavni razlog je ta da integrirani stereo dekoderji ne potrebujejo nikakšnih induktivnosti, ki jih je  težko nabaviti ali izdelati. Poleg tega je stereo dekoder z integriranim vezjem fizično majhen in ga zato ni problem vriniti kamorkoli pod šasijo sprejemnika.Naslednji razlog je njegovo enostavno uglaševanje. Poiščemo neko radijsko postajo s čim slabšim signalom in obrnemo trimer potenciometer v levo dokler ne ugasne svetleča dioda, potem ga obračamo tako dolgo v desno da se zopet prižge in nato ugasne.  Sredina med obema položajema je prava nastavitev; tako nam dioda sveti samo ko je prisoten stereo signal. Torej tu se vidi prednost da niso potrebni nobeni instrumenti za izdelavo in uglaševanje tega stereo dekoderja.
   MC1310P integrirano vezje je najti tudi pod drugimi oznakami drugih proizvajalcev (LM1310N, SN76115, A290D (iz DDR)). Mislim da še marsikje leži po predalih kakšen primerek navedenih integriranih vezij.

Tehnični podatki:

  vhodni signal:   1V RMS
  izhodni signal:   485 mV
  ločevanje kanalov:   40 dB
  izobličenje:   0,3%

Klikni za PDF

Razpored elementov


Cevni FM sprejemnik z varikap diodami

 

FM sprejemnik z varikap diodami

 

Medfrekvenčni ojačevalnik

 

 FM ratio detektor z EABC80 in magičnim očesom kot indikatorjem nastavitve

 

Usmernik z regulacijo napetosti za varikap diode

 


Tuner z varikap diodami

Že dolgo sem premišljeval o izgradnji FM tunerja z varikap diodami. Z zgoraj opisanim sprejemnikom sem si zelo olajšal delo, ker lahko uporabim njegov medfrekvenčni in demodulatorski del za eksperimentiranje.

 Shema FM tunerja

Izgled


Še drugi tuner z varikap diodami

Iz Anglije mi je poslal prijazen kolega ( Paul Stanley ) dve elektronki CV4015 skupaj s podnožji, ki sta podobni EF92. Poskusil bom narediti varikap FM tuner z njima.

 Tuner z 2 x EF92


Tuner z 2 X CV4015 (EF92)

Še v delu!

   V tem tunerju sem uporabil tuljavi iz UKV tunerja iskrinega tranzistorskega radijskega sprejemnika Savica. V njem je mehansko zelo lepo rešeno spreminjanje induktivnosti. Navitje obeh tuljav je narejeno iz posrebrenega bakrenega traka. Preko zobnika se v jedru premikata dve  VF jedri. Za cel obseg frekvence se obrne os zobnika za obrat in pol, tako da je rešeno tudi fino nastavljanje frekvence. Prijazen serviser iz Sežane mi je poslal kar nekaj teh tuljavic.

V delu


Klikni za Datasheet

Nabavil sem dve ruski visokofrekvenčni pentodi 6Ž1P. Preizkusil sem jih kot UKV tuner z VF predojačevalnikom in samooscilirajočim mešalnikom. Elektronki sta z mini 7 pinskim podnožjem in zelo robustno narejeni. S klikom na sliko na levi se odpre novo okno s podatki o elektronki.

Nadaljevanje v gradnji sprejemnikaNaprej.gif (184 bytes)

godaddy hit counter