Slike so iz mednarodne razstave Device_art

 

 

 

 

 


 

 

 

 

)

 

 


 

 

Prodajalna robotov

Prodajalna robotov.gif (84860 bytes) 

Razstava robotkov, delavnica izdelave robota, predstavitev 3d modela, predavanja in projekcije o robotih v literaturi in filmu.

Organizator:
MKC Maribor
Datum: 14.1.2009 17:19:00 - Večer online

 

  Da za sestavo robota ne potrebujemo neomejenih finančnih sredstev in sterilnih sob v katerih znanstveniki v belih oblekah preizkušajo več milijonov evrov vredne komponente, smo ugotovili v kulturnem inkubatorju Mladinskega kulturnem centra Maribor, ki je pripravil poseben program Prodajalna robotov. Ob sami razstavi se lahko pridružite tudi delavnicam, kjer lahko preizkusite svoje konstruktorsko poznavanje robotov. Za praktični del bodo poskrbeli predavatelji s predstavitvijo tridimenzionalnega modela in različnih literatur.
  Predstavljene robote je razvil Branko Zupan, velik ljubitelj znanstvene fantastike, ki ga v prostem času pogosto zanese v svet, kjer prevladujejo tranizistorji, žice, vijaki, računalniški programi in predvsem neomejen vir entuziazma ter domišljije. O moči tehnologije so pisali že Arthur C. Clark, Jules Vern, Herbert Georg Wells, Isaac Asimov in drugi avtorji. "Ljudje se ne zavedamo, da že dalja časa živimo v svetu robotov. Pralni stroji, sušilni stroji, alarmi, stenske ure, vse to so roboti," je poudaril Zupan.

  Biba je robot, ki se samostojno izogiba oviram, z oddajnikom pa ga lahko tudi daljinsko krmilimo. Po prostoru se premika samostojno. Prav tako BigFoot, ki se premika na dveh nogah in Čriček šestnožni robot, ki ga poganjajo trije servomehanizmi. Prvi premika srednji nogi gor in dol, druga dva pa levi in desni prednji in zadnji nogi. To robotu omogoča, da se lahko obrača na mestu in v hoji naprej in nazaj. Vse ukaze je Zupan sprogramiral v računalniškem jeziku BASIC.

  Za vizualno razlago pa je poskrbel Jan Sterniša, grafični oblikovalec, ki se trenutno šola za inženirja medijske produkcije. Za lažje razumevanje delovanje robota je animacija in 3D model odličen pripomoček vsem ljubiteljem robotike.


avtor: Daniel Belinger

Snemalec: Bojan Zemljič

 

Novice.Dnevnik.si Tiskane izdaje/Dnevnik

Oče Bibe in Bigfoota

V Kulturnem inkubatorju mariborskega Mladinskega kulturnega centra so do petka na ogled roboti Branka Zupana

(Ne)verjetno - torek, 20.01.2009 Tekst: Tomaž Klipšteter

Maribor - Nekateri v prostem času slikajo, se ukvarjajo s športom ali pa zbirajo znamke. Branko Zupan iz Hoč je po poklicu vzdrževalec elektrotehnične opreme, v prostem času pa že 20 let izdeluje robote. Najbolj zanimivi robotki domače izdelave so do petka na ogled v Kulturnem inkubatorju mariborskega Mladinskega kulturnega centra (MKC). Med njimi je tudi nekakšna robotizirana gosenica, ki so jo na tridnevni delavnici pod Zupanovim mentorstvom spravljali v življenje ljubiteljski robotiki.

 


Branko Zupan, ljubiteljski oblikovalec robotkov, med svojo čredico elektronskih živalic 

Zunanjost Zupanovih robotkov ne daje vtisa, da gre za zelo sofisticirane tehnične inovacije. Tudi uporabljena tehnologija je enostavna in poceni, veliko materiala je "recikliranega". Bistvo njegove tehnične radovednosti je namreč pisanje programske opreme, ki omogoča mehanskim strojčkom posnemanje naravnih gibalnih procesov. Zato posebno skrb posveča gibalnemu mehanizmu, pa naj gre za šest-, štiri- ali dvonožnega robota. "Dokazati želim," je povedal Zupan, "da je mogoče tudi zunaj uglednih znanstvenih inštitucij ustvarjati privlačne in uspešne modele."

Biba je eden prvih robotov, s katerim je resneje začel svoje ustvarjanje. Samostojno se giba po prostoru in se izogiba oviram, vendar ga je mogoče v katerem koli trenutku z oddajnikom tudi daljinsko krmiliti. Po svoje je nekoliko podoben tistim robotom, s katerimi osnovno- in srednješolci vsako leto tekmujejo na tekmovanju Robot, ko morajo čim hitreje najti izhod iz labirinta. S to razliko, da so šolski tekmovalni roboti vozički, Zupanova Biba pa leze po žičnatih nogicah.

Zupan je na ogled postavil tudi svojega BigFoota, nekoliko večjega robota, ki se premika na dveh nogah, šestnožnega Črička in Kobacajočega robota. Z drugimi ljubitelji robotov je na tridnevni delavnici v Kulturnem inkubatorju izpopolnjeval robota Geometridae. "Njegovo izdelavo je navdihnilo posebno gibanje ličink, ki ga v slovenščini imenujemo pednjanje," je razložil Zupan.

Kako zahtevno je izdelati takšnega robota? "Izdelava in uporaba naprave sta enostavni, deli so poceni in vsem dostopni," je odgovoril Zupan. "Poseben izziv pri tem robotu je programiranje. Obstoječi program ni perfekten, ker se robot še zmeraj preveč trzajoče pednja."

V otroških trgovinah je že vrsto let mogoče kupiti zelo sofisticirane robote. Nekateri znajo celo hoditi po dveh nogah, mogoče jih je daljinsko voditi in tudi govorno komunicirajo z lastnikom. Ima Zupan zbirko tudi takšnih robotov? "Ne. Sem pa pred 30 leti v Nemčiji kupil sinu robotka, ki stopica in se zna sam postaviti na noge. Čakal sem, kdaj ga bo razbil, da bi videl, kako deluje. Pa je še danes cel in stoji v vitrini, saj nisem imel srca, da bi ga sam razstavil," je z nasmehom povedal Zupan.