Nazaj

Naslov-VHF.gif (12704 bytes)

   V reviji Svet elektronike je Jure (S52CQ) pred leti objavil članek o majhni VHF postaji narejeni z DRA818V modulom. Na spletni strani je tudi povezava na članek iz revije, kjer Jure lepo opisuje možnosti in gradnjo njegove male postaje.

   Ideja uporabiti ta modul mi je bila zelo všeč. Nabavil sem dva kosa za eksperimentiranje. V glavi se je kar hitro oblikoval izgled postajice v mojem priljubljenem ohišju in sem ga na hitro narisal z računalnikom in tudi tiskanino zanj.

DRA818_Oled_TIV.png (341759 bytes)                      DRA818_Oled_VSE.png (303675 bytes)

Na tiskanini sem predvidel priključke za klasičen izhodni filter, kakor tudi za keramični nizko prepustni filter LCFN-120 firme Mini-Circuits, SMA konektor za anteno, priključek (nosilec) za teleskopsko 1/4 valno anteno, osem polni konektor za kakšen drugačen prikazovalnik od mojega in konektor za GPS modul za uporabo v APRS namen. Uporabil sem 1,8 colski TFT prikazovalnik in Arduino nano za programiranje DRA808V modula in ostalega, kar je potrebno za vse opcije. Postajo sem sprogramiral na 2m HAM območje in VHF Marine band, saj preživim skoraj celo poletje na morju in sta par takšnih postajic idealna za medsebojno komunikacijo, povezavo z marino in drugimi navtiki.

   Sprva sem preizkusil vezje na perforirani ploščici. Za izbiro med frekvencami (kanali) sem uporabil potenciometer in A/D pretvornik v Arduinu. Izkazalo se je to, da je možnost nastavitve do 20 kanalov še uporabno, če pa je več kanalov je že nerodno, saj se pri zelo malem premiku osi potenciometra takoj preskoči na naslednji kanal, kar niti ne opazimo. Zato sem tak sistem opustil in dodal dve tipki, s katerima lepo skačemo po kanalih gor ali dol. Sprva sem ti dve tipki montiral v smeri na sprednjo ploščo, vendar se je tudi to izkazalo kot nerodno, tako da sem na koncu vstavil 90 stopinjske tipke za vse tri komande (CH-up, CH-down in PTT) in so na desni strani, kjer so lepo dosegljive s palcem. S kombinacijo teh treh tipk se da sprogramirati podmenije, s katerimi  lahko počnemo marsikaj. Jaz sem provizorično sprogramiral samo osnovne kanale ki jih rabim, z mislijo, da bom že kasneje spisal malo več. Pokazalo se je, da vsi provizoriji ponavadi ostanejo takšni kot so in tudi jaz nisem našel časa za nadaljevanje programiranja, saj mi obe zgrajeni postaji služita dobro doma in na morju (na marine VHF frekvenci). Moram pa reči, da doma na celini še nisem našel korespondenta na 2m amaterskem bandu (razen nekaj dogovorjernih vez za test). saj je tu skoraj večna tišina (bili so časi, ko je bilo tu prometa kot dandanes na avtocestah ob največji gneči). Časi se pač spreminjajo, za kar je precej kriva GSM telefoniada, ki je z njenimi možnostmi in zelo hitrim razvojem vstopila v naše življenje.

Opisal bom prve korake in potek mojega spoznavanja s tem modulom.

   Kakor je že Jure v svojem članku v reviji Svet elektronike napisal, DRA818 modul vsebuje celoten sprejemnik in oddajnik na VHF frekvencah od 134~174MHz z vsem kar je potrebno za delovanje. Svetujem čitanje celega članka iz revije, saj so tam lepo opisane karakteristike in možnosti tega modula. Za preizkus delevanja modula torej ne potrebujemo drugega kot USB na TTL pretvornik za komunikacijo z modulovim mikrokrmilnikom, napajanje, mikrofon, dve tipki, nizko prepustni filter, anteno in kakšen nizko frekvenčni ojačevalnik z zvočnikom. Če priključimo VF izhod na kakšno dobro umetno breme lahko pri eksperimentiranju izpustimo nizko prepustni filter in anteno. Shema vsega kar sem priključil nanj je na desni sliki. Sprva sem delal čisto brez vsakega zunanjega mikrokrmilnika in prikazovalnika, toliko da preizkusim ukaze iz podatkovnega lista. V podatkovno linijo sem dodal 1kOhm upora, saj moj USB/TTL pretvornik komunicira na 5V nivoju. To sem storil zato, ker nisem nikjer našel podatka ali modul prenese 5V nivo TTL ukazov. Zato tudi pri eksperimentiranju modul napajam ločeno od računalnika z Lipo baterijo, da se nebi slučajno skadilo. Kasneje v vezju z Arduinom tega problema ni, saj se modul in procesor napajata iz istega vira.

  To je najlažji način spoznati vse možnosti modula. Moram reči, da sem bil nad njim zelo navdušen, tako da je to "igračkanje" kar dolgo trajalo.
   Na levi sliki je terminal program in odgovori, ki jih pošilja modul. Slika terminala s sprogramiranimi frekvencami je iz že sestavljene postajice v uporabi, se pravi modul + Arduino nano, ki krmili in pošilja ukaze modulu preko treh tipk. Eksperimentiranja nisem poslikal, saj takrat o tem, da bom kdaj to objavil, nisem niti razmišljal.
   Kakor vidimo iz sheme na desni, je postajica res preprosta. Za njeno krmiljenje je uporabljen Arduino nano (cena, preprosta gradnja, ni potreben programator...) Za nizko frekvenčni ojačevalnik sem uporabil LM386. Namesto njega lahko uporabimo PAM8303, LM4871, TLA7052 ali še kaj drugega in se s tem izognemo kondenzatorju pred zvočnikom. Jaz sem uporabil LM386, ker jih pač imam na zalogi. Kot prikazovalnik sem predvidel priključke za OLED 0,96", 1,3", TFT 1,44" in 1,8" ki sem ga jaz uporabil. Katerega bomo uporabili, je čisto odvisno od oči, ki gledajo nanj. Moje stare oči zahtevajo malo večji. Od velikosti in vrste prikazovalnika je odvisen nato gonilnik v programu. Naslednje na kar moramo biti pozorni je nizko prepurstni filter na izhodu in pred anteno. Ta je potreben zato, da ne sevamo na harmoničnih frekvencah neželenih produktov. Tu sem predvidel LCFN-120 nizkoprepustni filter ali pa, če uporabjamo kakšno drugo anteno na SMA priključku, klasični filter, ki je zelo enostaven.

VHF_filter.gif (13475 bytes)

                     


3D model ene izmed verzij

 

HACKER.GIF (4583 bytes)

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Gor.gif (184 bytes)