.

   Leta 2004 in kasneje sem uporabljal DDS integrirano vezje AD9835 proizvajalca Analog Devices.Na njihovi spletni strani se najde vse kar je potrebno za takšen projekt, od primerov uporabe pa do orodja za izračun. Kasneje sem si naredil VFO z istim vezjem. Ta VFO je bil krmiljen z računalnikom, kar zna biti omejitev, in tudi izhodna frekvenca, ki je sorazmerno nizka (Fosc/3). Vendar sem ga uporabljal tudi do 20MHz z dodanim ojačevalnikom brez problemov.

   Prišli so časi, ko je dobiti poceni cele module z AD9850 ali AD9851, ki delujeta do 40 in drugi celo do 70MHz. Ti moduli vsebujejo na sebi tudi izhodni filter.
   Takšen modul sem uporabil v prvem primeru VFO. Za krmiljenje AD9850 sem uporabil Arduino Mini Pro in enkoder s tipko.

   Tiskanina je velikosti 80 X 36mm, torej v velikosti LCD-a z 2 X 16 znaki. Programov za tak VFO je na spletu ogromno, zato jih tukaj nimam namena opisovati.

LCD_blenda.gif (52633 bytes)

DDS_Arduino_Nano.gif (650800 bytes)

   Kasneje sem zaradi lažjega programiranja naredil novo tiskanino z Arduino Nano z menijskimi tipkami in dvema vhodoma za enkoder. Eden od njiju je direktno na tiskanini ali pa samo namesto njega tipka, medtem ko ima drugi samo priključke na zadnji strani tiskanine. S tem sem pridobil na univerzalnosti plošče, ki je uporabna za različne projekte. Arduino Nano ima svoj zagonski nalagalnik, ki služi za nalaganje programa in se tako izognemo programatorju.
   USB priključek sem izkoristil tudi za komunikacijo z računalnikom. Uporabil sem kar malo spremenjen program izpred več kot deset let.

  
   VFO sem uporabil za sprejemnik za 80, 40 in 20m radioamaterska območja. Prilagodil sem program tako, da preklaplja med območji in pošilja še komande za oddajnik, ki bom ga še dodal na naslednje "nadstropje".
Sprejemnik

Sprejemnik spredaj

 

 

Isti VFO sem uporabil tudi za QRP BITX indijskega avtorja VU2ESE (leva slika). Desna slika prikazuje kako si je sestavil VFO kolega Zorko (S51IV) v aluminijastem ohišju, da je vse lepo zaščiteno pred motnjami.


BITX QRP
S51IV

 

 

 

Na vrh

Web
Analytics Made Easy - StatCounter