Nazaj-

 EF 183

  Elektronka EF183 je strma pentoda s prilagodljivo strmino, ki je predvidena za MF ojačevalnik v TV sprejemnikih. Ima indirekno gretje z izmenično ali enosmerno napetostjo. Elektronka lepo deluje tudi z nizko anodno napetostjo, tako da lahko delamo s toliko nizko napetostjo da ni nevarnosti za življenje.

    Idejo za gradnjo mi je dal B. Kainka na spletni strani, kjer je dosti uporabnih vezij z elektronkami. Še več podobnih vezij je najti na njegovi spletni strani, ki je vredna ogleda. Tu opisuje projekte z elektronkami na nizki anodni napetosti. Nekaj podobnega je opisal v projektu z rusko elektronko 12Ž1L.

   V podobnih vezjih s triodami je večinoma narejena povratna vezava s posebno tuljavo v anodnem krogu. Z indirektno ogrevano pentodo se da to napraviti enostavnejše in bolje. Katodo elektronke enostavno vežemo na odcep oscilatornega kroga. Tako dobimo osnovno vezavo katodnega tritočkovnega oscilatorja in če gre za pentodo je to t.i. ECO (Electron Coupled Oscillator). Stopnjo povratne vezave reguliramo s strmino elektronke. Pri triodi dosežemo to z menjavo anodne napetosti, pri pentodi pa z menjavo napetosti zaščitne mrežice.
   Takšen audion je bil v petdesetih in šestdesetih letih zelo priljubljen pri radioamaterjih kot začetniški projekt v gradnji na kratkih valovih. Navadno so bili ti sprejemniki z izmenljivimi tuljavami in zelo raztegnjenimi radioamaterskimi območji. Tudi jaz sem dolga leta poslušal 80 m radiomatersko področje s podobnim sprejemnikom z EF12 in ECL12 kot izhodno stopnjo. To so bili časi mojega SWL (Schort Wave Listener) dela na radioamaterskih področjih.

Kratkovalovni audion z EF 183

   Tuljava oscilatornega kroga je navita z Cul žico 1,5 mm in to 22 ovojev na električarski cevi premera 16 mm. Odcep za katodo je na petem, za anteno pa na drugem ovoju gledano od mase navzgor. Vrtilni kondenzator je iz starega stereo sprejemnika HSR 48 proizvajalca EI Niš. Na kondezatorju je tudi potenciometer za UKV tuner, ki ga lahko izkoristimo kot neke vrste skalo, tako da nanj privedemo neko stabilizirano napetost in nato merimo z univerzalnim instrumentom napetost na drsniku. Če uporabimo stabilizator napetosti (33 V) iz istega sprejemnika dobimo precej točne vrednosti, saj je le-ta tudi temperaturno kompenziran. Tako lahko z nekim digitalnim instrumentom približno naredimo spisek frekvenc, ki jih napogosteje poslušamo. Skala ni vedno točno enaka, saj je frekvenca audiona odvisna tudi od položaja potenciometra za regulacijo povratne vezave.

Detalj tuljave in kondenzatorja
Detalj tuljave in kondenzatorja

Še nekaj fotografij sprejemnika


Napajanje sprejemnika sem izvedel na levi in desni strani prednje plošče s konektorji za diske iz računalnika. Naredil sem tudi NF ojačevalnik z ECL80, ki se napaja iz istega usmernika preko prej omenjenih konektorjev.


Še shema usmernika
Napajanje audiona

   Usmernik je zelo enostaven. Za anodno napetost sem uporabil transformator ki sem ga našel v moji zbirki. Ima samo sekundarno navitje 40 V. Namesto njega lahko uporabimo kakšen drug n.pr. 230 / 24 V in dodamo podvojilec napetosti. Glavno je da dobimo anodno napetost okoli 50 - 60 V. Dodal sem še drugi transformator za gretje 6,3 V / 1 A. Kondenzatorji C služijo za odpravo motenj in bruma iz omrežja.

*izvor: B. Kainka

Na vrh