Nazaj

Naslov_reflex.gif (7845 bytes) 

Refleksni SV sprejemnik s samo dvema tranzistorjema
in sprejmom na zvočnik

   Zanimivo je delovanje tega malega sprejemnika s samo dvema tranzistorjema in sprejemom na zvočnik. Takšni sprejemniki so bili zelo popularni v poznih šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Princip tega sprejemnika se imenuje refleksni sprejemnik. Njegova shema je na gornji sliki.

   Prvi (levi) tranzistor ima dvojno funkcijo. Najprej ojači visokofrekvenčni signal (VF), ki ga dobi iz sekundarja vhodnega oscilatornega kroga (nizka impedanca in s tem majhno dušenje vhodnega kroga, kar pomeni tudi boljšo selektivnost vhodnega signala), Ojačan VF signal gre preko primarja visokofrekvenčnega transformatorja (RFC na shemi) na sekundar istega, od tu naprej na diodo, kjer se usmeri (demodulira). Transformator T1 predstavlja za VF signal s svojo veliko induktivnostjo velik upor, posledično ta ne gre dalje na drugi tranzistor. Nozkofrevenčni (NF) signal gre preko 20nF kondenzatorja nazaj  na bazo prvega tranzistorja. Od tu gre preko NF transformatorja na bazo izhodnega tranziszorja. Izhodni transformator T2 prilagaja zvočnikovo impedanco na impedanco potrebno na kolektorju izhodne stopmje.

   Vse v tem vezju je zasnovano tako, da dobimo iz njega največ kar je možno. Zato ne obstaja nikakšna avtomatska regulacija ojačanja (ARO (AGC - automatic gain control)) in se zato močnejše slišijo glasnejše (bližje) radijske postaje kakor šibkejše, v nasprotju s superheterodinskim sprejemnikom, ki takšno regulacijo ima in predvaja po vsem frekvenčnem spektru skoraj enako glasno.

   Shemo sem našel nekje v spletnih globinah in je stara, kakšna je bila ponavadi nalepljena v notranjosti tranzistorskih sprejemnikov takrat imenovanih "Boys Radio". Vrednosti kondenzatorjev in uporov na shemi so za današnje čase malo čudne, vendar so se takratne lestvice vrednost razlikovale od današnjih.


 

Tranzistor kot VF detektor in NF ojačevalnik

   Tranzistor se lahko uporablja kot "detektor" v radijskem vezju. Detektorska stopnja v radiu (AM sprejemnik), je običajno dioda, vendar je lahko tudi baza-emiter spoj tranzistorja. Zazna počasna naraščanja in padanja avdio komponente VF signala. Ta signal se dodatno ojača in vodi naprej v zvočnik. Tako nam en samcat tranzistor služi kot detektor in ojačevalnik signala.
   Tranzistor T1 na spodnji sliki opravlja ti dve funkciji. Neposredno nanj je vezan T2. Ta kombinacija zagotavlja veliko ojačanje in visoko vhodno impedanco za vhodni oscilatorni krog. Zato je lahko vhodni krog vezan direktno na bazo T1. Na drugi konec je vezan upor za prednapetost tranzistorja in proti masi 10nF kondenzator, ki za visoko frekvenco tuljavo ozemlji.


Gor