Nazaj.

 Pentoda E180F

  Na spletni strani nemškega avtorja B. Kainke se našel idejo za izgradnjo cevnega sprejemnika s štirimi EF 95. Ta sprejemnik je namenjen poslušanju RTL-DRM radijske postaje na frekvenci 6095 kHz. Ker mi že dolgo ležijo doma visokofrekvenčne pentode E180F, sem se odločil preizkusiti vezje z njimi. Elektronka E180F je strma visokofrekvenčna širokopasovna pentoda. Uporabljena je bila koncem šestdesetih let v skupinskih antenskih ojačevalnikih za velike zgradbe. Ko se je prehajalo v sedemdesetih letih na tranzistorizirane skupinske antenske ojačevalnike, je bilo lahko dobiti celotne sklope iz njih, saj se je to vse skupaj metalo na odpad. Tako so se te elektronke znašle pri meni. V teh ojačevalnikih so bile uporabljene tudi E88CC, ki sem jih takrat s pridom uporabljal za UKV predojačevalnik.

    Po več kot tridesetih letih sem jih ponovno ogrel. Ker imajo napetost kurjave 6,3 V sem jih enostavno vezal zaporedno na 24 V transformator. Obenem mi služi isti transformator z podvojilcem napetosti za anodno napetost.
   Spodaj je shema sprejemnika.

DRM superheterodinski sprejemnik z 4 x E180F

   Sprejemnik je predviden za sprejem radijske postaje RTL na 6095 kHz. Sestavljen je iz dveh mešalnikov s kvarcnim oscilatorjem. Prvi oscilator (elektronka V3) je narejen s standardnim kristalom za 6553,6 kHz, ki ga ni problem nabaviti in stane pod 0,25€. V drugem oscilatorju (elektronka V4) je uporabljen keramični rezonator za 470 kHz, ki je tudi lahko nabavljiv, saj se uporablja v IR TV daljinskih komandah. Ker mora oscilirati na 467 kHz ima vzporedno vezan kondenzator 56 pF. Visokofrevenčni signal 6095 kHz se meša v elektronki V1 s signalom prvega oscilatorja (6553,6 kHz). Tako dobimo na anodi V1 medfrekvenčni signal, ki je za 3,6 kHz previsok (458,6 kHz). Zato moramo uporabiti medfrekvenčni filter CFW455C, ki ima širšo karakteristiko (25 kHz), ali pa ga na račun zmanjšanja selektivnosti zamenjati s kondenzatorjem. Jaz sem na njegovem mestu oporabil Muratin filter CFM455A. V elektronki V2 se nato medfrekvenčni signal meša s signalom iz drugega oscilatorja. Na izhodu dobimo signal okoli 9 kHz, ki pa ga program Dream.exe brez problemov dekodira, saj je bil napisan ravno za te amaterske potrebe in dekodira v spektru od 0 do 25 kHz.
   Sprejemnik sem naredil v "tehniki" QaD (*) ravno tako kot je storil to avtor, samo jaz sem uporabil vsaj podnožja. Vendar ima takšna gradnja dosti prednosti. Ena od teh je ta da lahko vezje na hitro spremenimo. Tako sem na shemi vrisal pri elektronki V3 mesta kjer mislim priključiti oscilator z PLL.

Še shema usmernika za napajanje sprejemnika


Napajalnik za sprejemnik

   Spremembe na vhodu za uporabo PLL oscilatorja.

Spremembe na vhodu za uporabo PLL

Sprejemnik bom poskusil krmiliti s PLL oscilatorjem, zato bom dodal v vhodnem oscilatornem krogu varikap diodo za selekcijo frekvence. To v bodočnosti. O rezultatih bom še pisal.

Pogled pod "šasijo" sprejemnika
- Tako se ne dela, ampak tako ! Klikni !
Izgled sprejemnika z druge strani

DRM cevni sprejemnik
Pogled pod "kiklo"

Na vrh