.

   Pred več kot 100 leti je Nikola Tesla eksperimentiral z rezonančnim generatorjem. Nemški avtor Burkhard Kainka je na svoji strani opisal izdelavo malega teslinega generatorja, ki sem ga zgradil tudi jaz. Vse skupaj je opisal tudi v njegovi knjigi Röhrenprojekte von 6 bis 60 V. V tej knjigi opisuje projekte z elektronkami na nizkih napetostih.
   Izdelava Teslinega generatorja ni težka in ne potrebuje dosti materiala. Malo potrpljenja pri navijanju tuljav in nekaj drobnega materiala pa je napravljena naprava za eksperimentiranje z visokofrekvenčno visoko napetostjo. Elektronka je še iz obdobja ko smo jih na veliko menjavali v cevnih televizijskih sprejemnikih.

Shema Teslinega generatorja in izdelan generator

Shema Teslinega generatorja Slika izdelanega Teslinega generatorja    Na plastično cev za elektroinstalacije premera 13 mm sem navil 1000 navojev lakirane žice debeline 0,3 mm za sekundarno navitje. Tako dobimo tuljavo ki ima s svojimi parazitnimi kapacitivnostmi rezonančno frekvenco okoli 2,8 MHz. Ker mora biti primarna tuljava na isti frekvenci sem na debelejšo plastično cev navil 20 navojev lakirane žice debeline 1,2 mm. Ta tuljava je sestavni del oscilatornega kroga s spremenljivim kondenzatorjem 2 x 350 pF obeh sekcij vezanih vzporedno  Tako lahko primarni krog nastavimo na isto frekvenco in s tem na najvišjo napetost na sekundarni tuljavi. Kondenzator C1 je samo zanka iz debelejše žice okoli tuljave kar se vidi na eni izmed slik. Tudi ta "kondenzator" moramo nastaviti na najvišjo napetost na sekundarju.
   S klikom na sliko se odpre povečana slika, kjer so bolje vidni detalji izdelave generatorja.


   Napajalnik za Teslin generator je preprost, saj ima elektronka gretje na 27 V tako da  lahko uporabimo primeren 24 V transformator in podvojilec napetosti. Tako dobimo 24 V~ za gretje in nekje okoli 60 V= anodne napetosti, kar popolnoma zadostuje za funkcioniranje generatorja.

Napajalnik za generator
Napajalnik za Teslin generator

Na srpskom jezikuPrevod

Na srpskom jezikuPrevod


Netzteil für Tesla-Generator ist ganz einfach. Die Röhre PL504 hat 27 V~ Heizspannung. Ich nahm einen geigneten 24 V Trafo und bekomme über eine Verdopplerschaltung auch Anodenspannung von ungefär 60 V=, was ist genug hoche Spannung für zufriedenstellenden Arbeit von Tesla-Generator.

Desno zgoraj nad tuljavo je kondenzator C1
Kondezator C1 je zgoraj desno nad primarno tuljavo

Naprej na slike s poskusi Oblok
Nekaj poskusov s Teslininim generatorjem

Pozor: ta generator oddaja motnje na kratkih valovih in še daleč višje!

Na vrh..

tumblr visit counter